Vorbe vechi

Nea’ Marin avea el o vorba : „al batran al lu’ al batran, cand il intrebai io de viata, zicea ‘ba, nepoate, fusa, fusa..si se dusa’ ”
uite-asa, din generatie in generatie se-adunara vorbe…
ai mi le mai zic…si mi-am dat seama ca mi le zic de ceva vreme. Sunt vorbe faine, cu talc..si iubesc modul in care ele devin intr-un fel aparte rotunde inainte de a iesi de pe buzele lor.
Stateam la o vorba cu mama sambata noapte, inainte sa ne prinda somnul (au venit peste week-end la mine, in hogeag) si se luase oarecum de mine sa nu mai prapadesc banii, sa incep sa-mi fac si eu „viata mea”. Iritat un pic, am inasprit vocea si i-am spus ca asta e un subiect pe care nu vreau sa-l discut: cat pot, am sa-i ajut. Dar restul banilor am sa-i prapadesc asa cum simt prin prisma evenimentelor prin care am trecut, prin prisma celor ce mi se intampla acum si a planurilor pe care le urzesc pentru vremea ce va sa vie.
Mama – tot mama…a incercat sa-si imbune puiul suparat …si a incercat sa ma domoleasca, sa imi spuna sa nu mai fiu suparat, ca lumea vorbeste…dar pana la urma eu stiu mai bine…dar sa nu ma supar..ca fiecare e in felul lui „…si, pana la urma, nici copacii nu-s toti drepti” :) :)
Tata le are si el pe-ale lui: o vorba de la mama sa, pe care o spun cu voce tare oridecate ori se-aduna treaba multa. No, si inainte de a ma apuca de treaba, o sa ma auzi bombanind: „lasa, ma, ca ochii sperie…da’ mainile bucura” …si-ncep sa dau din maini si se termina si treaba la un moment dat . :)
Si vorba de la bunicul: multi ma judeca pentru ca beau. Atat ca nu-mi spun alcoolic pe fatza. Da, beau aproape in fiecare seara. Da’ sa nu va inchipuiti ca sting sticla dupa sticla si ca tremur daca nu am un pahar aproape. Dar pur si simplu am observat ca prietenii se aduna bucurosi la un pahar de vorba..si veselia e mai mare, si snoavele mai savuroase, si povestirile mai parfumate si se mai uita ciorilor si necazurile de peste zi. Atat. Nu ne adunam sa bem pana picam sub masa. Ci ne adunam sa stam de vorba. Pentru ca „bautura trebuie sa fie pretextul, si nu scopul…” :)
Hai, cine se baga la un pahar de vin?
Musai vin…ca in vin e adevarul…in apa doar microbii :)

(23.11.2009)

Un comentariu

Din categoria eu, in_vino_veritas, jurnal

Un răspuns la „Vorbe vechi

  1. Fain! Mi-a placut cum depeni. Plus ca la un pahar de vin povestile curg si mai usor. Zau m-as prinde! 😛
    Vorba cu ” ochii sparie, mainile bucura” o stiu si eu de la mamaia mea care m-a crescut… Sunt multe, inca mai uzez si eu de ele, copiii mei se mai mira uneori auzindu-ma. Apoi ne asezam la povesti, ca sa le spun de la cine si cum am pastrat vorbele alea intelepte.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s